Onderzoek

Burgerwetenschapsproject ‘Soja in 1000 tuinen’ trekt naar het lab

In maart 2021 lanceerde Vlaams minister van Landbouw, Innovatie en Voeding Hilde Crevits een oproep om zo’n 1000 burgerwetenschappers te vinden die net als zijzelf de handen uit de mouwen wilden steken voor de wetenschap. Intussen werden er in liefst 1150 Vlaamse tuinen sojabonen geplant. In heel wat tuinen kiemde de soja, en de komende weken worden er heel wat planten--mét alle wortels--verzameld, onderzocht en geïnventariseerd in het lab.

Neuropixels 2.0 – Toptechnologie uit Leuven opent nieuwe mogelijkheden voor hersenwetenschappers

Een nieuwe generatie miniatuurprobes kan individuele zenuwcellen bij muizen gedurende weken - en zelfs maanden volgen. De nieuwe probes bouwen voort op het succes van de originele Neuropixels-probes die in 2017 gelanceerd werden en intussen in meer dan 400 laboratoria wereldwijd worden gebruikt. De nieuwe probes zijn veel kleiner - ongeveer een derde van de grootte van hun voorganger. Ze zijn ontworpen om de elektrische activiteit van nóg meer individuele zenuwcellen te kunnen registreren en kunnen die activiteit nu ook gedurende langere perioden opvolgen.

Nieuwe chip helpt ALS onderzoekers om communicatie tussen zenuwen en spieren te bestuderen

Leuvense onderzoekers onder leiding van Ludo Van Den Bosch (VIB-KU Leuven) ontwikkelden een nieuwe methode om de communicatie tussen zenuwcellen en spiercellen te bestuderen in het lab. In een microfluidic chip bootsten ze de gespecialiseerde verbindingen na waarmee onze hersenen onze spieren aansturen. De aanpak bewees al meteen haar nut voor onderzoek naar de ongeneeslijke ziekte ALS. De nieuwe methode bewees al meteen haar nut: Van Den Bosch en zijn team maakten ook motorneuron

Wereldwijde aandacht voor primaire immuundeficiëntie: Mini-docu werpt blik op het leven van kinderen met afweerstoornis

Van 22 tot 29 april wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor Primaire Immuundeficiëntie, kortweg PID, een verzamelnaam voor honderden aangeboren stoornissen van het afweersysteem. Zo’n 1 op 2000 kinderen en volwassen hebben PID en worden daardoor veel vaker en veel ernstiger ziek. De diagnose van PID wordt echter niet altijd tijdig gesteld, en daar willen onderzoekers en artsen uit Leuven en Gent wat aan doen. Met een nieuwe mini-documentaire brengen ze het verhaal van kinderen en jongeren met PID onder de aandacht.

Nieuwe piste om communicatielijnen in ons brein open te houden

Een team van onderzoekers onder leiding van Patrik Verstreken van het VIB-KU Leuven Centrum voor Hersenonderzoek is erin geslaagd de effecten om te keren van een eiwit betrokken bij de ziekte van Alzheimer en tal van andere hersenaandoeningen. De beloftevolle resultaten van het onderzoek bij muizen vormen een belangrijke eerste stap bij het verkennen van deze nieuwe piste in de zoektocht naar betere geneesmiddelen.

Van stamcel tot zenuwcel: een kwestie van timing

Mitochondriën zijn kleine organellen die elke cel in ons lichaam voorzien van levensnoodzakelijke ‘brandstof’. Ze zijn dus van cruciaal belang, zeker voor onze hersenen, die enorm veel energie verslinden. In het prestigieuze vakblad Science staat deze week te lezen hoe een Belgisch team van onderzoekers onder leiding van professor Pierre Vanderhaeghen een sleutelrol voor mitochondriën bij onze hersenontwikkeling blootlegt. De baanbrekende bevindingen kunnen niet alleen helpen verklaren hoe de mens als soort doorheen de evolutie een groter stel hersenen ontwikkelde, maar ook hoe defecte mitochondriën kunnen leiden tot tal van hersenziekten.

Witte bloedcellen ook belangrijk voor ons brein

Witte bloedcellen maken deel uit van ons immuunsysteem dat ons tegen ziektes beschermt. Of ze ook in de hersenen terug te vinden zijn, en wat ze daar dan zouden doen bleef tot nog toe een raadsel. Een internationaal team van wetenschappers onder leiding van professor Adrian Liston toont nu aan dat witte bloedcellen wel degelijk voorkomen in de hersenen van zowel muizen als mensen, en dat hun aanwezigheid essentieel is voor normale hersenontwikkeling.

Genetisch onderzoek bij hersenaandoening wijst op overactief ‘ionenkanaal’

Genetisch onderzoek bij verschillende mensen met een ontwikkelings- en epileptische hersenaandoening wijzen op de betrokkenheid van een welbepaald ionenkanaal, een eiwit dat in het membraan van onze cellen een doorgang vormt voor geladen moleculen. Onderzoekers hebben nu opgehelderd dat twee onafhankelijke genetische wijzingen dit ionenkanaal overactief en overgevoelig maken. Het is een belangrijke stap in het ontrafelen van de oorzaak van de symptomen bij patiënten.

Een stap richting veiligere leukemie-behandeling

Een team van wetenschappers aan VIB en KU Leuven is een nieuwe behandelingspiste op het spoor voor een bepaald type van leukemie. Een eerder ontwikkelde therapie bleek te veel bijwerkingen te hebben, maar daar hebben de onderzoekers nu een oplossing voor gevonden. Hun aangepaste behandelingsmethode bleek niet alleen aan te slaan, maar bovendien ook veilig, zowel bij muizen als in experimenten met menselijke kankercellen. De onderzoekers hopen nu dat ook patiënten gebaat zullen zijn met hun bevindingen.
Load More Articles

Dierproeven


Zijn dierproeven nodig voor biomedisch onderzoek?

Als wetenschappers hebben we natuurlijk oog voor dierenwelzijn, dus de maatschappelijke bekommernis over dierproeven begrijpen we maar al te goed. Dierproeven zijn streng gereguleerd—maar goed ook—en kunnen enkel als er geen alternatieven voorhanden zijn. Het spreekt voor zich dat we ons als onderzoekers moeten verantwoorden over welke experimenten we doen en waarom, maar de vruchten die we er allemaal door plukken worden soms al snel vergeten. Zo ging de Nobelprijs voor de geneeskunde dit jaar

Proffen reageren op proefdier mythes in de media

In een gesprek met drie dierenactivisten eerder deze week in De Morgen en daarvoor ook in Humo, ging het naast veganisme onvermijdelijk ook over dierproeven. Ann De Greef (GAIA), Benoit Van den Broeck (Animal Rights) en Benjamin Loison (Bite Back) zijn tegen. Dat kan niemand verbazen en het is bovendien hun goed recht. Dat ze daarbij zo’n breed platform krijgen om verkeerde informatie de wereld in te sturen, dat willen we toch even rechtzetten.

‘Geen dierproeven meer in Vlaanderen tegen 2025?’ Voetjes op de grond

Proefdieronderzoek is en blijft controversieel. Zijn dierproeven nu echt onmisbaar anno 2017 en hoe zit het met alternatieven? Om alle kanten van dit heikel thema te belichten nodigden onze beleidsmakers afgelopen week verschillende experten uit voor een hoorzitting in het Vlaams parlement. Eén van die experten kwam uit Nederland. Onze noorderburen voeren namelijk een ambitieus beleid om tegen 2025 bijna geen proefdieren meer te gebruiken en investeerden de afgelopen 5 jaar al 100 miljoen euro

Zal bijkomend papierwerk echt zorgen voor minder dierenleed, of enkel tijd en geld kosten?

Michel Vandenbosch kaartte deze week in de Vlaamse media aan dat de transparantie van wetenschappers over dierproeven een kaas vol gaten is en dat er nood is aan verstrenging (De Standaard 25 april, De Morgen 22 april). Om dit argument hard te maken haalde hij een onderzoek aan waaruit moest blijken dat de rapportering te wensen over laat. Hij gaf geen verwijzing naar de studie, maar wie zoekt die vindt: het rapport staat op de website van GAIA. Om volledig transparant te zijn-zoals Vandenbosch

Biotechnologie

De wetenschapskatern

Belgisch team mag aan de slag met 1 miljoen dollar dankzij Chan Zuckerberg Initiative

​Vandaag kondigde het Chan Zuckerberg Initiative (CZI), het liefdadigheidsinitiatief van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en zijn echtgenote Priscilla Chan, de lancering aan van het Neurodegeneration Challenge Network. Dat nieuwe netwerk verenigt experimentele wetenschappers uit diverse biomedische onderzoeksgebieden, experten in de computationele biologie en artsen om de onderliggende oorzaken van neurodegeneratieve aandoeningen te onderzoeken.

Let’s talk science?

Wie op twitter de afgelopen dagen de hashtag #letstalkscience volgde kon merken dat heel wat jong geweld staat te popelen om goed en boeiend te communiceren over wetenschap. Lezingen en workshops in Leuven en Gent brachten onderzoekers samen van over heel Vlaanderen, en hoewel ik er deze keer zelf niet bij kon zijn hield ik er dankzij een half oog op mijn twitterfeed ook wat nieuwe contacten aan over. Veel om positief over te zijn, maar vandaag zakte de moed even in de schoenen van deze wetensch

Topwetenschapper Bart De Strooper verkoopt cupcakes ten voordele van Alzheimeronderzoek

Op zondag 3 september kan je prof. Bart De Strooper, wereldautoriteit in alzheimeronderzoek, niet in het lab vinden, maar wel op de markt op het Van Arenbergplein in Heverlee. Samen met andere onderzoekers van het VIB-KU Leuven Centrum voor Hersenonderzoek verkoopt hij er cupcakes ten voordele van alzheimeronderzoek. Hiermee steunen ze de actie van de Stichting Alzheimer Onderzoek die dit jaar voor de tweede maal wordt gelanceerd naar aanleiding van Wereld Alzheimer Dag op 21 september.
Close